Çam Balı: Sağlık İçin Doğal Bir Kaynak
Çok yıllık olan çam ağacına kutsallık, uzun ömür, ölümsüzlük anlamları ile her daim anılmıştır. Doğa ve insan döngüsünde bir çok yeri olan çamlar genellikle donanma depoları açısından stratejik öneme sahipti, bu yüzden batı sömürgecilerinin yönlerini de etkilediği, ilk sömürülen kereste kaynağı olan çam ağaçları olduğu, yakacak, inşaat ve bir çok alanda ihtiyaç duyulan malzemelerden biri olduğu bilinmektedir. Çam ağacı tohumu olan çam fıstığı, yerli halk arasında afrodizyak olarak tüketilirken, besin kaynağı olarak da tüketilmiş. Çam ağacının gövdesindeki yarıklar için kendine koruyucu tabaka oluşturma amacı ile salgıladığı çam terebentini ve çam reçinesinden de kağıt tutkalı, sabun, vernik, su yalıtımı, telli müzik aletlerin yaylarını korumak, ayakkabı cilası, tıbbi tedavi amaçları ile kullanılmıştır.
Basra böceğinin de sevdiği çam reçinesi (çam ağacı özsuyu) ile beslenerek oluşturdukları salgıyla bal çiği oluşur. Bu bal çiği de arıların tüketmekten keyif aldığı doğal bir maddedir. Peki arılar bal çiği ile ne yapar?
Çam Balı Nedir?
Akdeniz iklimine has bazı çam türleri ile elde edilen çam balı, salgı balı olarak da adlandırılmaktadır. Kızılçamın özsuyuyla beslenen basra böceğinin salgıladığı tatlı maddeye dönüşmesi ve bal arılarının bunları toplayarak, olgunlaştırmaları ile çam balı elde edilir.
Çam Balı Nasıl Saklanır?
Çam balı faydalarından yararlanmak için; Tüm ballar gibi çam balını da cam kavanozlarda, nem ve hava almayacak şekilde güvenle muhafaza edilmelidir. Isı ve ışıktan uzak tutmak, onsekiz ile yirmidört derece aralığında, oda sıcaklığında bulunmalıdır. Balın her kullanımından sonra içinde kaşık ve hava kabarcığı olmamalıdır.
Çam Balı Nasıl Tüketilmelidir?
Çam balı gıda sektöründe doğal katkı maddesi olarak tatlandırıcı niteliğinde tüketilmektedir. Tıp alanında tedaviye destek amaçlı ilaç içeriklerinde kullanılmaktadır.
Sabahları aç karnına bir kaşık bal tüketmek, gün boyu ihtiyaç duyulan enerjiyi ve çam balından alınan faydalarından yararlanmamıza sebep olacaktır. Çam balını direk tüketmekte zorlanan kişiler ılık su, süt ve bitki çayına katarak tüketebilir.
Süper gıda olarak adlandırılan şifa dolu bal, günün her saati için tüketimi uygundur fakat dikkat etmemiz gereken kullanım dozudur. Düzenli tüketim yapanların, doktorlarından kullanım miktarını öğrenmeleri önemlidir.
Çam Balı Faydaları Nelerdir?
Vücut direncini arttıran, bağışıklık sistemini güçlendiren, mineral açısından zengin, besin değeri yüksek, antioksidan özelliği ile çam balının etkileri;
Üst solunum yolu enfeksiyonları ve rahatsızlıkları tedavisini desteklediği,
Mide koruyucu özelliği olduğu,
Sindirim sistemini hızlandırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği,
Hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olduğu,
Bağırsakları çalıştırdığı, kabızlık ve ishal gibi sorunların giderilmesini desteklediği,
Antioksidan etkisi ile mikropları, enfeksiyonları ve iltihapları gidermede yardımcı olduğu,
Yaraların iyileşmesini hızlandırdığı,
Günlük enerji ihtiyacını karşılayarak yorgunluk ve halsizlik hissini azalttığı,
Kas ve eklem ağrılarını hafiflettiği,
Kansızlığa iyi geldiği,
Kan dolaşımını düzenlediği,
Kalp ve damar sağlığını desteklediği,
Göz sağlığını desteklediği ve koruduğu,
Cilt nemini sağladığı, kuru cilt sorunlarını çözdüğü,
Cilt leke tedavisini desteklediği,
Akne ve sivilce sorunlarına iyi geldiği,
Cilt kırışıklığını önlediği ve giderdiği,
Cilt sıkılaşmasını ve genç görünümünü sağladığı,
Saç köklerini güçlendirerek, saç dökülmesine karşı koruduğu,
Saç bakımı ile saç sağlığına iyi geldiği,
Yüksek tansiyonu dengelediği söylenmektedir.
Her doğal ürün gibi çam balını da dikkatli tüketmek gerekir. Kronik hastalar, sürekli ilaç kullanan kişiler, besin alerjisi olan bireyler çam balını tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.
Arı nüfusunun azalma tehlikesinden dolayı, her bir bal bizim için çok değerlidir. Datçam olarak katkısız ve doğal çam ballarımızdan talep etmenizi rica ederiz. Türkiye genelinde iklim değişikliklerinden dolayı arı kolonisinin nüfusunun çöküşü, verimi de düşürmeye başlamasından ötürü peteklerimize kıymet verelim.