Faydalı ve Doğal Bileşenleri ile Arı Sütü Nasıl Kullanılır?
Arı ve arı ürünleri dendiğinde herkesin ilk aklına gelen bal ürünüdür. Oysa bal kadar arı sütü tüketimi de birçok değer taşıyan besindir.
Bal arılarının faaliyetleri ve emekleri ile tarımsal ve hayvansal olarak doğal üretilen; arı zehiri, propolis, polen, arı sütü ve balmumu gibi ürünler bulunmakta olup beslenme ve sağlık açısından önemli faydaları bulunmaktadır.
Arı Sütü Nedir?
Kovanlarda bir kraliçe arı, erkek arılarla çiftleşerek yumurtalar üretmektedir. Yumurtadan çıkan dişi arılardan biri kraliçe arı adayı iken diğer erkek arılar kraliçe ile çiftleşmek için ve işçi arı olmak için iki sınıfa ayrılırlar. Yumurtadan çıkan beş ila on beş günlük işçi arılar yutak üstü bezlerinden salgılanan saf süt ile yavruları (arı larvaları) ve kraliçe arıyı beslemektedir. Bu süt kremsi beyaz renkte, kıvamı akışkan, hafif ekşi tadı ile jelimsi bir yapıya sahiptir.
Arı sütü kesinlikle bir laboratuvar ortamında üretilmemekte ve kopyalanmamaktadır. Küçük miktarlarda elle hasat edildiği için de saf, doğal ve çok değerlidir.
Arı sütü ile beslenen kraliçe arı altı yıl yaşarken, bal ve polenle beslenen işçi arılar altı ay yaşamaktadır.
Arı Sütünün İçeriğinde Ne Vardır?
Arı sütü zengin bileşenlere ve önemli bir besin değerine sahiptir.
İçeriğinde; Doğal yağ, doğal şeker, su, protein, vitamin ve mineraller ile amino asitler, folik asit, pantotenik asit, inositol, niasin, biotin, piridoksin, tiamin, riboflavin gibi faydalı bileşenler bulunmaktadır. Bu zengin içeriği ile de en değerli besinlerden biri olmaktadır.
Arı Sütünün Faydaları Nelerdir?
Birçok besin değerine sahip olan arı sütü adeta bir şifa kaynağıdır. Bakalım arı sütü nelere iyi gelmektedir;
- - Metabolizmayı düzenler ve güçlendirir.
- - Sindirim sistemini koruduğu söylenmektedir.
- - Müthiş antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.
- - Bol miktarda vücuda ve zihine enerji vermektedir.
- - Hafızayı güçlendirmesi de bilinmektedir.
- - Stresi önlediği ve giderdiği, siniri yatıştırdığı bildirilmiştir.
- - Kozmetik ürünlerinin içeriğinde kullanılan, vazgeçilmez bir üründür. Cilt ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılması ile hızlı iyileşme görülmüştür. Ayrıca cilt bakımlarında, yaşlılık etkilerini geciktirici ürün formüllerinde de kullanılmakta ve cilde parlaklık vermesi ile de bilinmektedir.
- - Saç sağlığını koruması, yıpranmış saçları desteklemesi ve saça parlaklık vermesi ile bilinmektedir.
- - Kısırlık tedavisinde ise kadınlarda doğurganlığı arttırıp, erkeklerde sperm sayısında da artış görülmüştür. Tüketiminde verdiği enerjiden kaynaklı cinsel performans için de kullanılmaktadır.
- - Kilo verme ya da kilo alma dengesini sağlayan, destekleyen takviye edici, yardımcı bir besin çeşididir.
- - Antioksidan bakımından zengin olan arı sütünün kanseri önleyici etkileri olduğu söylenmektedir.
- - İçeriğinde bulundurduğu birçok amino asit çeşitliliği ile de kemiklerin gelişmesini, güçlenmesini, boy uzamasını sağladığı bilinir.
- - Karaciğeri’ de koruduğu bilinmektedir.
- Arı sütünün protein açısından güçlü olması ile kan basıncını düzenlemesi, kalp sorunlarının önüne geçmesi ile de bilinmektedir. Damar sertliği, kansızlık ve kolesterole de iyi geldiği, kalp damar sağlığını koruduğu belirtilmektedir.
- - İçeriğinde bulunan zengin vitaminlerle vücuda ihtiyacı olan vitaminlerin takviyesini de yapmaktadır.
- - Vücut ve sağlık direncini muhafaza etmek içinde tüketilmektedir.
Arı Sütü Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Saf arı sütü; Bazı kanser hastalıklarının kemoterapi desteğinde yardım edici özelliğinin yanı sıra, bazı kanser türlerini önlemede, kısırlık tedavisinde, sindirim bozukluklarını iyileştirmede, kan basıncını ve kolesterolü düşürmede, bronşit tarzı akciğer hastalıklarına iyi gelmesine, gribe karşı etkili olmasına, kas ağrılarını iyileştirmesine, karaciğeri korumasına, enfeksiyon ve iltihap riskini azaltmasına, çeşitli göz problemlerine, cilt sorunlarına, böbrekleri koruma ve desteklemesine, egzama tedavisine, depresyon ve iştahsızlık sorununu çözmesine, romatizma rahatsızlıklarının tedavisinde, tansiyon hastalıklarında yardımcı olan etken bir besindir.
Arı Sütü Nasıl ve Ne kadar Tüketilmelidir?
Hassas bir yapıya sahip olan saf arı sütüne metal değmemeli ve ısıya maruz kalmamalıdır. Dolaptan çıkardığınız gibi hızlıca tüketilmelidir. Tahta kaşık kullanarak tüketilmelidir.
İsterseniz direk olarak tüketilmekle beraber ekşimsi bir tada sahip olduğu için de sterseniz meyve suyu, yoğurt, süt içine ya da bal, pekmez içine karıştırarak ta tüketebilirsiniz. Yaygın olan tüketim şekli bal ile karışım olandır.
Saf arı sütü tüketim miktarı kişinin yaşına, ihtiyacına ve hastalık durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak gram miktarlarla günlük olarak tüketilmeli, gram miktarını hekimlerinizden öğrenebilirsiniz.
Taze ve saf arı sütünü sabahları aç karnına, dil altında emilimi için bekleterek tüketmek daha faydalı ve etkili olacaktır. Tükettikten sonra bir süre herhangi bir şey yenmesi ve içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Bal karışımlı olan arı sütünü de sabah aç karnına aynı yöntemle tüketmek gerekmektedir.
Arı sütü faydalarını görebilmek için düzenli ve sürekli tüketmek önemlidir.
Datçam olarak sizlere tavsiyemiz; Her doğal ürün gibi arı sütü de dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Kronik bir hastalığı bulunan, çeşitli nedenlerle sürekli olarak ilaç kullanan veya besin, arı poleni alerjileri olan bireyler arı sütünü kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları, önerilen dozları aşmamaları gerekir.
Arı Sütü Nasıl Muhafaza Edilir?
Arı sütü protein içerikli bir besin özelliğine sahip olduğu için oda sıcaklığında muhafaza edilmemelidir. Buzdolabında artı dört ila eksi on derecede muhafaza etmek, uzun ömürlü bir tüketimi sağlamaktadır.
Taze ve saf arı sütü buzdolabında muhafaza edildiği gibi, bal karışımın içinde ki arı sütü soğuk zincirde kalma zorunluluğu yoktur. Bal karışımlı arı sütünde ise bal koruyucu özelliğinden kaynaklı arı sütünü de içinde muhafaza edecektir ve oda sıcaklığında durmasında herhangi bir sıkıntı olmamaktadır.
‘’Lütfen doğal ürünleri güvendiğiniz yerlerden temin ediniz.’’