Polenin Gücünü Koruyun: Polen Saklama Yöntemleri
Biliyor muydunuz?
Polen ve propolis arasındaki farkı? Genelde birbirine karıştırılan iki farklı gıda ürünüdür ve tam gıda veya süper gıda olarakta aynı tanıma ve besin sınıfına girmektedir. Polen saf ve doğal bir bitki ürün gıdasıyken, propolis ise arı enzimleri katkısı ile doğal bitki ürünlerinin harmanlanmış hali olan doğal bir gıdadır.
Bu yazımızda poleni tüm detayları ile inceleyelim ve polenin tam olarak ne olduğunu kavrayalım.
Polen Nedir?
Bitkideki çiçeklerin tozlaşması; Polen (üreme hücresi) sayesinde olmaktadır. Arılar için polen; büyümeleri ve salgı bezlerinin gelişimi için önemli bir gıda kaynağıdır. İçeriğinde yüksek miktarda protein bulunan polen bizler için de tam bir gıdadır ve sadece suyla bile tüketilebilinmektedir.
Polen Nasıl Oluşur?
Çiçeklerdeki nektarları toplayan arıların vücutlarına, özellikle de ayaklarına yapışan polenler arka bacaklarında ki keseciklere dolmaktadır. Yeterli nektarı toplayan arılar, kovanlarına dönünce üzerine yapışan polenleri temizleyip, ihtiyacı kadar olan polenleri peteklere yerleştirir. Fazla kalan polenler ise insan müdahalesi ile kovana güvenle yerleştirilen alanda birikmeye başlıyor.
Günlük olarak toplanan taze polenler, yaş polenlerdir. Yaş polenlerin tüketim ömrü daha kısa olduğu için önce kurutma işlemi uygulanır ve kuru polen elde edilir. Son olarakta soğuk depolarda muhafaza edilir. Datçam olarak bizlerde sizlerin kolay erişebilmeniz ve kovanlarda fazla kalan polenleri toplayıp, sağlığınız için tüketiminiz için kurutulmuş polenleri özenle muhafaza ediyoruz.
Polen Besin Değerleri Nelerdir?
Aminoasitler, vitaminler, mineraller, flavonoid ve fenolik bileşenler bulunmaktadır. Enerji içeren polen, kalorinin yüzde kırk üçlük dilimini karbonhidrattan alırken, yüzde otuz sekizini proteinden almaktadır. Bu hali ile de çok yüksek protein miktarı bulunmaktadır.
Polenin besin değerleri; Enerji, protein, karbonhidrat, lif, yağ, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, bakır, çinko, demir, folik asit, fosfor, kalsiyum, mangan, magnezyum, sodyum bulunmaktadır.
Polen Faydaları Nelerdir?
Polenin insan üzerinde ki faydaları ile ilgili net bir bilgi bulunmamakla birlikte birbirinden değerli bileşenleri ile içeriğinde bulunan mineral, vitamin, doğal hormon, aminoasit ve enzim bulunmasından dolayı birçok faydası bulunduğu bilinmektedir.
Arı ürünlerine karşı alerjisi olanlar dışında, herhangi bir yan etki veya zararı bulunmamıştır.
Polen Nasıl Tüketilmelidir?
Kolay tüketimi olan poleni isterseniz direk su yardımı ile yutabilirsiniz. Yoğurt, meyve suyu, bal, süt gibi gıdalara ekleyerekte tüketmeniz mümkündür.
Poleni ilk kullanımda, günlük olarak bir çay kaşığını geçmeyecek miktarda tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Hekimlerinizle görüşerek, sizin için en uygun kullanım miktarı görüşünü almanız daha doğru olacaktır.
Poleni Kimler Tüketebilmektedir?
Her yaş grubu insanın tüketmesi de büyük faydaları olan bir besindir fakat çocuklar doktor tavsiyesi ile almalıdırlar. Düzenli ve günlük olarak tüketebileceğiniz gibi, tam ihtiyacınız olan miktarı doktorunuza danışarak öğrenmeniz gerekmektedir.
Arı ürünlerine alerjisi olanlar, kronik hastalar ve devamlı ilaç kullananlar, böbrek, karaciğer rahatsızlığı olanlar, hamile ve emziren kadınlar, bir yaş altı çocuklar doktor onayı almadan tüketmemeleri gerekmektedir.
Polen Nasıl Saklanır?
Doğru saklama ile polenin gücünü, besin değerini koruyun.
Polenin içeriğinde bulunan vitamin, mineral, protein ve yüksek besin değerlerinin korunabilmesi için doğru şekilde saklanması çok önemlidir.
Poleni saklama koşulları, içeriğindeki besin değerlerinin muhafazası için önemli olan poleni; Beş derecede saklanırsa bir yıl, eksi onbeş derecede saklarsanız birkaç yıl muhafaza edebilirsiniz.
Poleni farklı saklama yöntemleri, toz şeker ve poleni bire iki oranında karıştırarak, küflenmesin diye üzerine tabaka oluşturacak şekilde toz şekerle kapatarak saklayabiliriz.
Evlerimizde ise cam kavanozlarda, nem ve rutubetten uzak olarak buzdolabında saklamamız en doğru yöntem olacaktır. Soğuk bölgede saklandığı sürece, polen ömrü daha uzun olacaktır.
Kovanlardan günlük olarak toplanan taze polenler, yaş polen olmaktadır. Kağıt yada havlu kağıt içine sarıp, hava almayacak şekilde plastik torbaya koyabiliriz. Bu şekilde buzlukta soğuk zincirde bozulmadan muhafaza etmek gerekmektedir. Buzluktan çıkan polenleri o gün tüketmek gerekir, tüketilmeyen polenler kurutularak tekrar buzluğa aynı saklama yöntemi ile buzdolabına koyulmalıdır.
Bir diğer yöntem ise; Yine günlük olarak toplanan taze polenler kurutma işlemine tabi olur. Tozdan, böcekten temizlenen polenlerin tanelerinin aynı boyutta olması siz tüketicilerimiz için daha uygun olacağından, boyutlarına göre ayrılır. Kuru polenler oda sıcaklığında uzun süre durabilmektedir.
Polenlerimizi saklama yöntemlerimizden biri de bal, su ve polen karışımını hamur haline getirerek, toprak bir kapta hava almayacak şekilde ağzını kapatıp, oda sıcaklığında muhafaza edebiliriz.
Polenin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Tüm bazı arı ürünleri gibi poleninde birçok besin değeri bulunmaktadır. Her saklama yönteminde soğuk yerde muhafaza etmek gereklidir.
Polenlerimizin bozulduğunu hem üzerinde oluşan küften, hem kokusunun değişmesinden hem de ağzınıza attığınız polen taneleri sert ve ağzınızda dağılmıyorsa, polenleriniz bozulmuş ve besin değerlerini kaybetmiş demektir.
Bal, arı sütü, propolis, arı ekmeği, arı poleni gibi arı ürünlerine karşı alerjisi olanların kullanımına uygun değildir. Bitkisel ve hayvansal ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışınız.