Sağlıklı Atıştırmalıklarla Dengeli Beslenme
Sağlıklı yaşam için ruha ve bedene iyi bakmak, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini korumak, düzenli yürüyüşler yapmak, doğayla daha fazla ilişki kurmak gerekmektedir. Sağlıklı yaşam için ilk önce sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.
Pratik, lezzetli ve hızlı sağlıklı atıştırmalıklar, hızlı şehir temposu içinde en sık tükettiğimiz beslenme alışkanlığıdır.
Sağlıklı Atıştırmalıklar Nedir?
Sağlıklı atıştırmalıklar; Ana öğünlerde ya da ara öğünlerde tüketilen ürünlere denir. Pratik, lezzetli, porsiyon miktarı düşük, kalori miktarı azdır. Sağlıklı beslenmek ve vücut dengesini korumak isteyen kişiler, sporcular, vitamin ve mineral açısından zengin, sağlıklı atıştırmalık ürünleri tüketmektedirler. Genel olarak sağlıklı atıştırmalıklar çerez gıdaları ve evde taze ya da kuru meyveler - sebzeler gibi herkesin evinde bulunan malzemelerle hazırlanan gıdalardır.
Sağlıklı Atıştırmalıklar Nasıl Tüketilmelidir?
Sağlıklı atıştırmalıklar; Sağlıklı beslenme hedefidir. Her öğünde, her tabakta, her besin grubundan tüketilmektedir. Mutlaka su tüketim oranına da dikkat etmek gerekmektedir. İster ara öğün, ister ana öğün olarak, çayın yanında, ana yemek sonrasında tüketilmektedir. Kuru meyve ya da taze meyve, kuruyemiş, besin değeri yüksek çerezlerden (fındık, badem, ceviz), protein barları, chai, yulaf, yoğurtlu ürünler diyet listelerinde de sağlıklı atıştırmalıklar içine girmektedir.
Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri Nelerdir?
Sağlıklı atıştırmalık tariflerinin içerisinde katkı maddesi ve koruyucu madde ile şeker olmamalıdır. Bu sebeple çoğunlukla evlerde sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi ilke edinmiş ve kilo vermek isteyen kişiler, sporcular farklı tarif seçenekleri aramaktadır. Ballı tarçınlı elma, kakaolu süt, muzlu, avokadolu çeşitleri ile hazırlanan chia pudingleri, salatalar, taze sebzelerle ve yüksek protein değerli gıdalar ile hazırlanan soğuk sandviçler, leblebili fit kurabiye, gronolalar, meyveli yoğurtlar, Datçam şeker ilavesiz fıstık ezmesi, hurmalı, kayısılı, kuru incirli alternatifleri ile enerji topları, keten tohumlu galeta, fırında baharatlı nohut, kakaolu yulaflı kurabiye, hurmalı kurabiye, cevizli kurabiye, hindistan cevizli fındıklı fit bar, kakaolu bar çeşitleri sağlıklı beslenme listelerinin içinde bulunan, sağlıklı atıştırmalıklardır.
Datçam olarak sağlıklı atıştırmalıklara örnekler ve tarifler;
Kakaolu leblebi için;
Bir su bardağı leblebi, iki tatlı kaşığı kakao, bir yemek kaşığı balı blenderize ederken, yavaş yavaş bir kahve fincanı sıcak su ilave edin. İstediğiniz kıvama göre su oranını ayarlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz hamuru top haline getirip servis yapabilirsiniz.
Yoğurt bar için;
Beş yemek kaşığı bal, ikiyüzelli gram yoğurt, yarım su bardağı kiraz, çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi karışık kırmızı meyveler, dört yemek kaşığı yulaf, iki yemek kaşığı antep fıstığı karıştırılır. Fırın tepsisine serdiğimiz pişirme kağıdına karışımı döküp, dondurucuda oniki saat bekledikten sonra yoğurt barlarınız tüketim için hazır.
Mantar şiş için;
Bir kaba yarım su bardağı soya sosu, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam kıyılmış maydanoz, bir diş rendelenmiş sarımsak ve damak tadınıza göre baharatlar ekleyerek karıştırın. Beşyüz gram mantarı karışıma bulayın ve çöp şişe dizin. Önden yüzelli derecede ısıtılmış fırında yirmi dakika pişirin. Servise hazırdır.
Muzlu chia puding için;
İki su bardağı badem sütü, altı yemek kaşığı chia tohumu bir kapta karıştırılıp, üzeri kapatılır ve yarım saat buzdolabında bekletilir. Kıvamını alan puding içine bir çay kaşığı vanilya özü, bir yemek kaşığı bal, ezilmiş bir adet muz ilave ederek blender ile karıştırılır. Kaselere alarak servis yapabilirsiniz.
Ballı ve sarımsaklı karnabahar için;
Minik parçalara bölünmüş bir baş karnabaharı, bir su bardağı unla karıştırın. Unla karıştırdığınız karnabaharları önce yumurtaya bulayın sonra pankoya batırın. Fırın tepsisine serdiğiniz yağlı kağıda karnabaharlarınızı dizin. Üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. Önceden ısıttığınız ikiyüz dereceli fırınınız da yirmi ila yirmibeş dakika arası pişirin. Ayrı bir yerde hazırladığınız iki çay kaşığı mısır nişastası ve çeyrek su bardağı suyu karıştırın. Minik bir sos kabına yarım su bardağından biraz daha az soya sosu, yarım su bardağından az bal, iki diş rendelenmiş sarımsak, bir adet limon suyu, bir yemek kaşığı acı sos ekleyerek pişirin. Kaynayan sosa mısır nişastalı karışımı ilave edin. Kıvam alan sosu ocaktan alın. Fırında pişen karnabaharları kıvamını alan sosa bulayıp, iki dakika daha pişirin, afiyet olsun.
Şeker unsuz yağsız diyet browni için;
Üç adet muzu rendeleyip, üç adet yumurtayla köpürene kadar mikserle çırpın. Muz ve yumurta karışımının içine sekiz yemek kaşığı hindistan cevizi, dört yemek kaşığı kakao, bir çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı bal ilave ederek karıştırın. Önden yüzseksen derecede ısıtılmış fırına, borcam içinde hazırlanan karışımı yirmibeş dakika pişirin. Pişen brownilerinizi biraz dinlendirdikten sonra servise hazırlayabilirsiniz.
Portakal kabuğu için;
Uzun şeritler halinde doğranan üç adet portakalın kabukları, iki su bardağı suda on dakika kaynatılır ve süzülür. Aynı işlem üç sefer tekrar edilir. Maksat portakal kabuğundaki acılığı almaktır. Haşlanan portakal kabukları, bir buçuk su bardağı su, dört-beş adet karanfil, iki su bardağı şeker bir tencereye koyulur ve portakal kabukları şeffaf olana kadar kaynatılır. En son beş damla limon suyunu ekleyerek iki dakika daha kaynatılır. Yağlı kağıt üzerine pişen portakal kabukları dizilir ve oda sıcaklığında bir saat dinlenmeye bırakılır. Dinlenen portakalların üzerine damak tadınıza göre tarçın, şeker, benmari usulü eritilmiş çikolata dökebilirsiniz.