Tatlı İkramlar: Datçam'ın Ev Yapımı Reçelleri
Kahvaltı sofralarını tatlı lezzetllerle neşelendirmenin, renklendirmenin en doğal hali reçellerdir.
Reçel yapımı, mevsim meyvelerinin hatta bazı mevsim sebzelerinin ve narenciyelerin muhafazası için geleneksel bir yöntem olup, doğal kış ürünlerini yaza, doğal yaz ürünlerini kışa meyve, narenciye ve sebzelerin tüketebilmenin lezzetli bir yoludur.
Reçel Çeşitleri Nelerdir?
Bölge bölge değişen, birbirinden faydalı ve lezzetli meyve ve sebze çeşitlerinin yörelere göre reçel çeşitleri bulunmaktadır. Mesela Edremit’e özgü zeytin reçeli, Aydın’a özgü incir reçeli, Eskişehir’e özgü süt reçeli, Bitlis’e özgü ceviz reçeli, Isparta’nın gül reçeli, Akdeniz bölgesinin çam kozalağı reçeli, kamkat reçeli, nar reçeli ve patlıcan reçeli gibi daha birçok çeşitleri bulunmaktadır.
Cesaret isteyen ama denediğinizde tadından vazgeçemeyeceğiniz reçeller ise bambaşka bir hali ile baharatlı domates reçeli, şaşırtan lezzeti ile soğan reçeli, lezzeti ve rengi ile havuç reçeli, verdiği ferahlığı ile nane reçeli, sıradışı hali ile acı biber reçeli, müthiş aroması ve kokusu ile limon reçeli.
En bilindik reçel çeşitleri ise kayısı reçeli, ayva reçeli, vişne reçeli, çilek reçeli, portakal reçelidir.
Datçam olarak sizlere sunduğumuz karadut özü, keçiboynuzu özü, üzüm ve karaüzüm özü, Rum dutu marmelatlarıdır.
Marmelat ve reçel arasındaki farkı tanımlayacak olursak; Reçeller meyve ve sebzelerle, marmelat narenciyelerle tatlı lezzetler yapımıdır.
Reçel Nasıl Yapılır?
Hangi reçel çeşidini yapacaksak ona göre yöntemleri farklılık gösterebilir fakat temel prensip aynıdır. Reçellerimizi taze ürünlerle su, şeker ve limon desteği ile elde ederiz.
Nasıl yapılır sorumuzu düğlek (kelek) reçel yapım tarifi ile anlatalım;
Gurme lezzetlerin başında gelen düğlek olmamış, olgunlaşmamış taze kavun demektir. Kavunların en lezzetli olduğu üretim yeri olarak kabul edilen Muğla bölgesinde birbirinden güzel bir kase düğlek, bir çay bardağı su, bir kase toz şeker, bir limon suyu ve Datçam olarak size tavsiyemiz bir tutam rendelenmiş limon yada portakal kabuğu ile reçel yapımımıza hazırlanabiliriz. Toz şeker yerine pancar şekeri ya da hurma suyu kullanmanız daha sağlıklı tüketim önerisi olacaktır.
Temin ettiğimiz düğleklerimizi önce güzelce yıkadıktan sonra acımsı bir tadı olmaması için kaynayan suyumuzun içine ekleriz. Bir iki taşım kaynadıktan sonra süzgeçle aldığımız düğleklerimizi soğuk suya tutarız.
Soğuk suya tuttuğumuz düğleklerimizi bir kaba alıp üzerine toz şeker ilave edip bir gece bekletiyoruz. Bekletilen düğleklerin üzerine su ekleyerek kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayan suya limon suyunu ve isterseniz rendelenmiş bir tutam limon kabuğu ya da rendelenmiş portakal kabuğunu da ekliyoruz. Kıvamını aldığına emin olduğunuzda ocaktan alıp, cam kavanozlarımıza doldurabiliriz.
Reçel Nasıl Saklanır?
Reçellerimizin yanlış saklama koşullarına sahip olması, reçel yapımında kullanılan malzemelerin kalitesinin veya oranlarının doğru olmaması, kavanozun ıslak olması, kavanoz kapaklarının hava almayacak şekilde kapatılmaması reçelimizin bozulmasına sebep olmaktadır.
Reçellerimizin bozulmaması için kavanozlarımızın kuru olması, kaliteli,taze malzemeler ve malzeme oranlarının da doğru ölçülerde olması gerekmektedir. Reçelimizi kaynattıktan takribi on dakika sonra kavanozlarımıza doldurup, hava almayacak şekilde ağzını kapatmamız ve ters çevirerek ılımasını beklemek önemlidir.
Oda sıcaklığına gelen birbirinden güzel, rengarenk reçel kavanozlarınızı nemden uzak, güneş ışığını almayan ve serin bir yerde muhafaza etmek gerekmektedir.
Reçel Faydaları Nelerdir?
Yağ bulunmayan reçellerin ortak özelliği lif, enerji, karbonhidrat gibi besin değerlerinin bulunmasıdır. Kullanılan sebze, meyve ve narenciyenin besin değerlerine göre, tatlı ve lezzetli şekilde doğal, sağlıklı ve keyifle tüketme yöntemlerinden biri reçeldir. Çeşidine göre faydaları değişkenlik gösteren reçellerin bir kaçına bakalım;
Gül reçeli; Mikrop öldürücü özelliği ile boğaz ve bademcik iltihaplarına, ishale karşı iyi gelmekte olduğu,
Vişne reçeli; Karaciğer, mide, kalp ve damar, kan basıncını, sindirim sistemini düzenlediği,
Portakal ve limon reçeli; Vücut direncini arttırıp, C ve B vitamini açısından zengin oluşu ile damar sertliğini önlediği,
İncir reçeli; Virüs ve bakterilerin çoğalmasını önlediği, nezle, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi geldiği, bağırsakları yumuşattığı,
Ayva reçeli; Göğüs hastalıklarına iyi geldiği,
Elma reçeli; Baş ağrısına iyi geldiği, böbrekleri ve bağırsaklardaki parazitleri temizlediği,
Karpuz reçeli; Kan basıncını düzenleyip, böbrek ve kalbimizin sağlıklı çalışmasına etkili olduğu,
Çilek reçeli; Bağışıklığı güçlendirdiği, sindirim sistemini düzenlediği, idrar söktürdüğü,
Armut reçeli; Hazmı kolaylaştırdığı, sindirim sistemini düzenlediği, böbreklere iyi geldiği, kanı temizlediği,
Ceviz reçeli; B1, B2, C ve E vitaminlerinin zengin bir şekilde bulunmasıyla faydaları saymakla bitmemektedir, her yaş insanın tüketmesi gereken bir reçel olarak bilinir.