Turşu Nasıl Yapılır? Neden Tüketmeliyiz?
Kış hazırlığı denilince ilk akla gelen turşudur. Hemen hemen her yemeğin yanında, soğuk havaların en gözde yiyeceğidir. Yaz bitimi, kış başlangıcı olan son baharda pek çok çeşidi ve kendine has tatlarıyla en taze sebze ve meyvelerle hazırlanır.
Turşu tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. İlk kez topraktan yapılan küpler içerisinde yapıldığını biliyoruz. Bu tür toprak kapların yerini cam kavanoz, plastik ve teneke kaplar almıştır.
Yöreye göre çeşitleri olan turşu evde cam kavanozda ve uygun koşullarla yapıldığında sağlık için de çok yararlıdır.
Turşu Nasıl Yapılır?
Kornişon turşu, acur turşusu, karışık turşu, lahana turşusu, domates, patlıcan, pancar hangi turşuyu yapmak isterseniz meyveleri ya da sebzeleri önce yıkıyoruz ve aynı boyda doğruyoruz. Hazırladığımız malzemeleri kavanozların içine sıkıştırarak dolduruyoruz. Başka bir yerde hazırladığımız su, sirke ve tuz karışımını iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız suyu malzemelerin üzerini geçecek şekilde dolduruyoruz. Kavanozumuzun ağzını sıkıca kapatarak güneş ışığı gelmeyecek şekilde 15-20 gün serin yerde bekletiyoruz.
Ayrıca turşumuzu hem yaz ayında hem kış ayında hazırlayabiliriz. Uygun koşullar sağlandıktan sonra istediğimiz sonucu mutlaka alacağız.
Datçam fermantasyon turşuları ise tekniğine uygun olarak büyük fıçılarda tat dengesi kurulduktan sonra küçük ambalajlara doldurulması ve ısıl işlem uygulanması ile sizlere sunuyor.
Dikkat etmemiz gereken turşu kurarken mutlaka karanlık ve serin bir ortamda olmasına dikkat edilmelidir. Ortamın sıcak olması zararlı bakterilerin çoğalmasına, gerekenden soğuk olması ise iyi bir turşu olmasını engeller.
Olup olmadığını anlamak için yaptığımız turşunun kapağı dışa bombe vermediyse ve suyu berraksa turşumuz tutmuştur. Üzerinde beyaz ve zarımsı tabaka oluştuğunu görürsek yumuşadığını, tuzunun ve sirkesinin eksik olduğunu anlarız. Eğer turşumuz geç olgunlaşırsa tuzunun fazla olduğunu gösterir.
Püf noktaları turşu yapımında kullanacağımız musluk suyunu bir gece önceden dinlendirirsek, kullanacağımız meyve ve sebzeleri çok iyi yıkayıp, doğru kombinasyonu sağlarsak, tuz ve sirke oranını iyi ayarlarsak leziz bir turşu elde ederiz.
En iyi turşu suyu ise sirke ya da limona bağlı değildir. Kaya tuzu kullanılırsa en güzel turşu suyunu elde etmiş oluruz.
En sağlıklı turşu lahanadır. İyi bakteri sayısı çok olup, yüksek C vitamini içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Turşu kilo aldırmaz fakat içindeki tuz ve sirke oranından dolayı vücutta su tutup, ödem oluşmasına sebep olabilir.